Πώς να προετοιμάσεις έναν εργαζόμενο για μία αλλαγή θέσης;
Η προαγωγή ενός εργαζομένου είναι αφενός ένα πολύ ευχάριστο γεγονός για τον ίδιο τον εργαζόμενο, και αφ’ εταίρου, κρύβει αβεβαιότητα και ρίσκο για τόσο για τον ίδιο όσο και για εσένα που έχεις την ευθύνη της εξέλιξης της επιχείρησής σου.
Όσο και να γνωρίζεις ένα άτομο της ομάδας σου, ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με βεβαιότητα πώς θα αντιδράσει και πώς θα ανταπεξέλθει σε νέα δεδομένα, και νέες συνθήκες εργασίας.
Τι μπορείς να κάνεις για να προετοιμάσεις λοιπόν έναν εργαζόμενο για αλλαγή θέσης και εν τέλει να κάνεις αυτήν τη μετάβαση πιο ομαλή;
#1. Αξιολόγησε με αντικειμενικότητα τις ηγετικές ικανότητες του ατόμου αυτού.
Μία προαγωγή βάζει τον εργαζόμενο σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης. Τον μεταφέρει σε μία θέση όπου θα χρειαστεί να πάρει πρωτοβουλίες και να καθοδηγήσει μία ομάδα.
Όλα αυτά χρειάζονται μία ειλικρινή αξιολόγηση των ηγετικών ικανοτήτων του εργαζομένου.
Μικρές δοκιμασίες ή προσομοιώσεις καταστάσεων που μπορεί να ζήσει αυτό το άτομο ως manager, θα αποδείξουν σε τι επίπεδο βρίσκεται και τι εκπαίδευση τελικά χρειάζεται από την δική σου πλευρά.
Επιπλέον, μία προσομοίωση θα κάνει και την ίδια την εργαζόμενη να συνειδητοποιήσει ποια είναι τα κενά που έχει, ώστε να καταβάλει και την δική της προσπάθεια.
#2. Ξεκάθαρισε τις απαιτήσεις του ρόλου
Πριν την ανακοίνωση της προαγωγής έχει σημασία να επικοινωνήσεις όλες τις απαιτήσεις της θέσης.
Έτσι θα συμβούν δύο πράγματα τα οποία θα κάνουν όλη την διαδικασία της προαγωγής ευκολότερη:
- Θα εντοπίσεις μέσα από συζήτηση τα σημεία στα οποία ο εργαζόμενος δυσκολεύεται: Έτσι όπως θα προγραμματίσεις την υποστήριξη που θα παρέχεις στον εργαζόμενό σου είτε μέσα από κατάλληλες εξατομικευμένες εκπαιδεύσεις, είτε μέσα από executive coaching.
- Ο εργαζόμενος θα χτίσει από νωρίς την ανθεκτικότητα που απαιτεί η θέση: Με άλλα λόγια, δεν θα έχει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις από τον εαυτό του, κάτι το οποίο θα αποτρέψει την απογοήτευση, σε περίπτωση αποτυχίας.
#2. Το mindset της Επιτυχίας
Είναι πολύ διαφορετικό να πάρει κανείς μία προαγωγή λόγω των δεξιοτήτων του και πολύ διαφορετικό να μπορεί να υποστηρίξει τη θέση αυτή.
Ο εργαζόμενος που πρόκειται να αλλάξει θέση, χρειάζεται να πιστέψει στον εαυτό του. Να αποκτήσει έναν τρόπο σκέψης που οδηγεί προς την επιτυχία. Να συνειδητοποιήσει ότι ακόμα και αν αποτύχει, η προσπάθεια δεν τελειώνει εκεί. Μέσα από την αποτυχία, αξιολογεί και διορθώνει.
Αυτό θα συμβεί αν επικοινωνήσεις ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους συνέβη αυτή η προαγωγή. Να δείξεις στο άτομο αυτό για ποιον λόγο πιστεύεις στις δεξιότητές του, τι προσδοκίες έχει από αυτόν.
Ένας εργαζόμενος που πρόκειται να αλλάξει ρόλο, και ειδικότερα να πάρει έναν ρόλο manager, χρειάζεται να λάβει πλήρη ευθύνη και να ξεκινήσει την δουλειά από μέσα προς τα εξω.
Να κατανοήσει ότι είναι αναμενόμενο να αντιμετωπίσει δυσκολίες και να είναι έτοιμος/η να δουλέψει πάνω στα σημεία που θα τον/την κάνουν καλύτερο/η.
*Το transition coaching είναι το είδος του coaching που προσφέρεται σε άτομα που καλούνται να αλλάξουν ρόλο και να μεταβούν σε άλλα καθήκοντα. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου για μια διερευνητική συνάντηση ΕΔΩ
Βάσω Βαρδάκη, MSc, MBA, ACC
Professional Coach, Mentor, Trainer, Author