Μείωσε το “βάσανο της επιλογής” στη ζωή σου με 3 απλές κινήσεις
Βρίσκεσαι σε μια καφετέρια, μπροστά στο ταμείο, πίσω από μια μεγάλη ουρά και ο barista σε ρωτά «Τι θα θέλατε παρακαλώ;»
Με τη σειρά σου παρατηρείς τις αμέτρητες επιλογές και σου είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφασίσεις. Σκέφτεσαι τι να διαλέξεις. Καφέ; Χυμό; Τσάι; Ή μήπως σοκολάτα; Ή να πάρω έναν κρύο καφέ επειδή κάνει και ζέστη…
Όσο περισσότερες οι επιλογές, τόσο μεγαλύτερο το «βάσανο». Τόσο πιο δύσκολη η απόφαση.
Τότε ο barista αρχίζει να περιορίζει τις επιλογές και να τις ομαδοποιεί. «Θα θέλατε κάτι ζεστό ή κάτι κρύο»; «Κάτι σε καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα;» «Κάτι με γάλα ή χωρίς»
Το ρόφημα που θα παραγγείλω στη καφετέρια δεν είναι δα και τόσο σημαντική απόφαση ζωής! Παρ’ όλα αυτά, η ενέργεια που αναλώνουμε μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσουμε τι θα πάρουμε κάποιες φορές μπορεί να είναι και ισάξια μεγάλων και σημαντικών επιλογών της ζωής μας.
Σήμερα θα σου μιλήσω για το βάσανο της επιλογής.
Καθημερινά στη ζωή μας παίρνουμε δεκάδες μικρές ή και μεγάλες αποφάσεις. Θα έλεγε κανείς, ότι είμαστε οι επιλογές μας. Κάποιοι μάλιστα, πληρώνονται για να παίρνουν αποφάσεις. Κι’ όμως, η απόφαση είναι κάτι που παίρνουμε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. Συχνά η προετοιμασία μας παίρνει χρόνο και ενέργεια που μπορεί να κρατήσει μήνες ή ακόμα χρόνια μέχρι τη στιγμή που θα πάρουμε μια απόφαση. Η στιγμή της απόφασης όμως είναι μια. Διαρκεί πολύ λίγο και περιέχει θάρρος και αποφασιστηκότητα. Όσο μικρή και αν είναι αυτή η απόφαση. Όλο το υπόλοιπο που προηγείται δεν είναι τίποτε άλλο από αναλύσεις, σκέψεις και εσωτερικούς διαλόγους για να προετοιμάσουμε την απόφαση μας. Μέσα σε αυτά τα δευτερόλεπτα, τη στιγμή που παίρνουμε την απόφαση όλη η ενέργεια που έχουμε αναλώσει στη σκέψη και στη προετοιμασία χαλαρώνει και τότε είναι που αρχίζουμε να νιώθουμε καλύτερα.
Μερικοί (και εγώ μέσα) υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα, κάποιες φορές, να πάρεις μια λανθασμένη απόφαση παρά να μην πάρεις καμία απόφαση για ένα θέμα που σε απασχολεί.
Όσο δεν παίρνω απόφαση, τόσο ταλαιπωρώ τον εαυτό μου και πολλές φορές τους άλλους γύρω μου. Όσο δεν παίρνω απόφαση, μένω σε ένα σημείο αναποφασιστικότητας και στατιμότητας, που αρχίζει να τρώει από την ενέργεια μου, να προκαλεί ένταση, να θολώνει τη σκέψη μου και να επηρεάζει τη κρίση μου.
Όσο περιορίζουμε λοιπόν τις απλές αποφάσεις που έχουμε να παίρνουμε στη καθημερινότητά μας, τόσο πιο καθαρό το μυαλό και η σκέψη μας για τα πιο σημαντικά.
Δεν είναι τυχαίο που μεγάλες φιγούρες της σύγχρονης ιστορίας επέλεγαν και επιλέγουν να έχουν στη ντουλάπα τους μόνο ένα είδος καθημερινής ενδυμασίας. Ο Steve Jobs φορούσε για χρόνια και σε όλες του τις παρουσιάσεις τζιν μπλε παντελόνι, μαύρη μπλούζα και λευκά αθλητικά παπούτσια. Ο Albert Einstein φορούσε πάντα ένα γκρι κουστούμι ενώ ο Mark Zuckerberg επιλέγει ένα γκρι μπλουζάκι και τζιν παντελόνι. Αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει με τις στιλιστικές επιλογές τους αλλά με την εξάλειψη του βάσανου της επιλογής.
Σκεφτείτε πόσες τέτοιες αποφάσεις καλούμαστε να πάρουμε καθημερινά:
- Τι ρούχα να φορέσω το πρωί;
- Τι θα φάμε το μεσημέρι;
- Τι να παραγγείλω από τη καφετέρια/εστιατόριο;
- Πως θα περάσω το Σαββατοκύριακο μου με την οικογένεια;
- Τι δραστηριότητα να κάνω με τη κόρη μου το απόγευμα;
- Ποιους να καλέσω στα γενέθλια / βάφτιση / γάμο;
- Τι χρώμα να βάψω το τοίχο;
Πολλές φορές αυτά τα διλήμματα συνεχίζονται και στο χώρο του γραφείου. Και ενώ θα έπρεπε το μυαλό μας να είναι συγκεντρωμένο σε μια παρουσίαση, η σκέψη «Τι δώρο να πάρω στη γυναίκα μου για τα γενέθλιά της που είναι αύριο;» κατακλύζει το μυαλό και επηρεάζει τη παρουσία και την ενέργειά μου.
Είναι αλήθεια ότι όπου βάζω την ενέργειά μου φέρνω και τα ανάλογα αποτελέσματα. Είναι επίσης αλήθεια, ότι όσο πιο καθαρό είναι το μυαλό μας από καθημερινούς ‘θορύβους’, τόσο πιο εύκολο είναι να συγκεντρωθεί σε αυτό που θέλει να κάνει και να σκεφτεί πιο καθαρά.
Πιο κάτω λοιπόν, θα σου δώσω 3 απλές προτάσεις που θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το βάσανο της επιλογής μερικών από των πιο συχνών αποφάσεων της καθημερινότητας, να απελευθερώσεις την ενέργεια σου και να γίνεις πιο παραγωγικός/ή μέσα στη μέρα σου:
#1. Απελευθέρωσε τον εαυτό σου από το βάσανο της πρωινής ντουλάπας.
Αφιέρωσε 5 λεπτά το προηγούμενο βράδυ και επέλεξε τα ρούχα που θα φορέσεις την επόμενη μέρα το πρωί. Το βράδυ είναι πιο εύκολο να επιλέξουμε τα ρούχα της επόμενης ημέρας. Όταν την επόμενη μέρα ξυπνήσεις και έχεις έτοιμα τα ρούχα που θα φορέσεις, έχεις απελευθερώσει ήδη αρκετή από τη πρωινή σου ενέργεια που τις προηγούμενες μέρες πήγαινε χαμένη στο βάσανο της επιλογής. Αν θέλεις περισσότερη αποτελεσματικότητα, αφιέρωσε λίγο χρόνο και φτιάξε τα ρούχα σου στη ντουλάπα με τρόπο που να μπορείς εύκολα να τα συνδυάσεις. Κάνε μια προετοιμασία τι ταιριάζει με τι και να έχεις πάντα τις επιλογές σου σε πρώτο πλάνο. Αν έχεις παιδιά, κάνε το ίδιο και με τα παιδιά σου. Το να επιλέξεις το πρωί τι θα φορέσουν μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε πηγή εκνευρισμού και αναστάτωσης. Φαίνεται απλό αλλά πίστεψέ με αν η πρωινή επιλογή σου αναλώνει ενέργεια, θα εντοπίσεις τεράστια διαφορά και βελτίωση της ενέργειάς σου αν το κάνεις.
#2. Εξάλειψε το βάσανο της επιλογής φαγητού.
Το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό μπορεί εύκολα να μας βάλει σε σκέψεις. Τι θα φάμε εμείς ή η οικογένεια είναι ένα θέμα που δεν θα πάψει ποτέ να μας επηρεάζει αφού οι επιλογές είναι πάρα πολλές και πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση. Εδώ θα σου προτείνω το εξής. Φτιάξε μια λίστα με όλα τα φαγητά που έχεις ως επιλογές σε καθημερινή βάση. Φαγητά που σου αρέσουν, φαγητά που μπορείς να ετοιμάσεις εύκολα ή φαγητά που κάποιες φορές θέλεις να έχεις στο μενού σου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αν κάποιες φορές παίρνεις φαγητό από έξω και θέλεις να συνεχίσεις να το κάνεις, βάλε και αυτή την επιλογή στη λίστα σου. Στη συνέχεια, αφιέρωσε λίγο χρόνο και φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού. Βάλε για κάθε μέρα το πρωινό, το μεσημεριανό, το βραδινό και τα ενδιάμεσα γεύματα. Μπορείς να αλλάζεις το πρόγραμμα όποτε θέλεις, αυτό είναι δική σου επιλογή. Αν αυτό σου προκαλεί ανησυχία, επισκέψου ένα διατροφολόγο και φτιάξτε μαζί το πρόγραμμα που επιθυμείς κομμένο και ραμμένο στις δικές σου επιθυμίες και στα δικά σου μέτρα. Με το να έχεις ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού, τα πλεονεκτήματα είναι πιο πολλά από ότι θα μπορούσες να φανταστείς:
- Εξαλείφεις το βάσανο της επιλογής για να απελευθερώνεις την ενέργειά σου σε άλλα σημαντικότερα ζητήματα ή απλά να έχεις πιο ήρεμη σκέψη.
- Αναπτύσσεις περισσότερη επίγνωση γύρω από τη διατροφή σου και είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξεις έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής αλλάζοντας απλά κάποιες από τις επιλογές ή τις συνήθειες σου.
- Περιορίζεις τις επιλογές τελευταίας στιγμής που συχνά μπορεί να περιλαμβάνουν γρήγορο φαγητό από έξω.
#3. Βάλε στο πλάνο τις χαρές της ζωής σου
Η κάθε μέρα και η κάθε εβδομάδα δεν είναι παρά μια μικρογραφία ολόκληρης της ζωής μας. Σκέψου το λίγο ανάποδα. Η ζωή μας αποτελείται από μερικές δεκαετίες, που αποτελούνται από χρόνια. Τα χρόνια αποτελούνται από εποχές, οι εποχές από μήνες και οι μήνες από εβδομάδες. Τι θα ήθελες να περιλαμβάνει η ζωή σου; Όμορφες στιγμές με φίλους και οικογένεια; Προσωπικές επιτυχίες ή μερικές περιπέτειες; Ό,τι και αν είναι αυτό, όσο απλό ή μεγάλο και αν φαίνεται, προγραμμάτισέ το! Υπάρχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνεις πράξη κάτι που έχεις ήδη προγραμματίσει παρά κάτι που δεν έχεις προγραμματίσει. Επιπρόσθετα θα σου δώσω ένα μικρό «σκονάκι»: Όταν έχουμε να περιμένουμε ευχάριστα πράγματα που είναι ήδη προγραμματισμένα, αρχίζουμε να είμαστε πιο ευδιάθετοι και υποσυνείδητα λειτουργούμε πιο θετικά και πιο παραγωγικά. Σκέψου όταν κλείνεις τις διακοπές σου. Το συναίσθημα του ενθουσιασμού δεν ξεκινά τη μέρα που ξεκινούν οι διακοπές σου αλλά την μέρα που έχεις κλείσει τα εισιτήρια ή τη διαμονή για τον προορισμό σου. Εκτός λοιπόν και αν είσαι από τα πολύ αυθόρμητα άτομα (και αν είσαι μπράβο σου) που σκέφτονται μια ιδέα και το επόμενο λεπτό μπαίνουν στη δράση, τότε θα σου προτείνω να προγραμματίσεις τις δραστηριότητες, τις βόλτες, τις εξόδους, τις διακοπές, και ότι άλλο θέλεις να περιλαμβάνει η ζωή σου κοιτάζοντας πίσω μερικά χρόνια μετά. Είναι ένα απλό συνήθειο που θα σου αλλάξει τη ζωή και τον τρόπο που περνάς τις μέρες και τελικά τη ζωή σου.
Αυτές λοιπόν ήταν οι 3 συμβουλές που θα σε απαλλάξουν από το ‘βάσανο της επιλογής’ για τις 3 αυτές κατηγορίες της καθημερινότητάς μας. Δοκίμασε το για μια εβδομάδα και θα χαρώ να μάθω πως έχει δουλέψει για εσένα.
Αν έχεις βρει χρήσιμο το άρθρο αυτό, μη διστάσεις να το μοιραστείς με άλλους φίλους που μπορούν να πάρουν αξία. Να θυμάσαι η ηγεσία ξεκινά από μέσα μας και είναι τρόπος ζωής!
Β.Β.