Οι Περιοριστικές Πεποιθήσεις στη ζωή μας
Ίσως να έχεις ακούσει τον όρο “Περιοριστικές Πεποιθήσεις” ξανά.
Τι είναι όμως οι Περιοριστικές Πεποιθήσεις; Από πού προέρχονται και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε;
Το μυαλό μας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Πολύ πιο δυνατό από ότι μπορούμε να φανταστούμε και με πολύ περισσότερες δυνατότητες από όσες αξιοποιούμε αυτή τη στιγμή. Αν ήταν ελεύθερο να δουλεύει χωρίς μηχανισμούς προστασίας δεν θα ήμασταν σε θέση να το διαχειριστούμε. Έτσι, για να προστατεύει αρχίζει από τη παιδική ηλικία να χτίζει πεποιθήσεις γύρω από πράγματα και καταστάσεις. Πεποιθήσεις που αποτελούν πυλώνες για να μπορούμε να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας.
Έρχονται μέσα από προηγούμενες μας εμπειρίες, την παιδική μας ηλικία, αυτά που ακούγαμε από τους γονείς μας και όλα αυτά που ακούμε στη ζωή μας από το ευρύτερο κοινωνικό μας περιβάλλον. Είναι σκέψεις, φράσεις ή ακόμα και παροιμίες που πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια και μας περιορίζουν χωρίς να το συνειδητοποιούμε, κατά τη διάρκεια της ζωής μας, σε διάφορους τομείς.
Μερικές Περιοριστικές Πεποιθήσεις που έχω συναντήσει με τους ανθρώπους που δουλεύουμε μαζί είναι:
- “Δεν μπορώ να είμαι καλή μαμά και καλή επαγγελματίας ταυτόχρονα”
- “Για να πετύχω χρειάζεται να περάσουν δεκαετίες”
- “Τα λεφτά βγαίνουν με μεγάλη δυσκολία”
- “Πρέπει να δουλέψω σκληρά για να έχω μια άνετη οικονομική ζωή”
- “Πρέπει να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια για να πετύχω στη ζωή”
- “Αν χωρίσω τα παιδιά μου θα είναι δυστυχισμένα”
- “Όποιος ζητάει πολλά, χάνει και τα λίγα”
- “Η ζωή δεν είναι δίκαια”
Θα μπορούσα να συνεχίσω φτιάχνοντας ολόκληρες λίστες. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…
“Είτε πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις είτε όχι, και στις δύο περιπτώσεις έχεις δίκιο”
Henry Ford
Ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται και λειτουργεί διαφορετικά. Αυτό μας κάνει μοναδικούς και αυτός είναι και ο λόγος που πετυχαίνουμε διαφορετικά πράγματα στη ζωή μας ακόμα και αν έχουμε παρόμοια ερεθίσματα ή εμπειρίες.
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις ονομάζονται «περιοριστικές» ακριβώς επειδή μας περιορίζουν με κάποιο τρόπο και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε μπροστά. Και ενώ κάποια στιγμή της ζωής μας λειτουργούσαν για να μας βοηθήσουν και να μας προστατεύσουν, έρχεται η στιγμή που αρχίζουν να μας κρατούν πίσω.
Δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσει κανείς τις περιοριστικές του πεποιθήσεις από μόνος του. Εδώ μπαίνει η μεταξύ μας σχέση και συνεργασία για να βοηθήσει.
Αν όμως αναγνωρίσεις από μόνος σου μια Περιοριστική πεποίθηση, να τι μπορείς να κάνεις για να την αντιμετωπίσεις και να την αλλάξεις:
- Κατάγραψε με μια φράση την Περιοριστική Πεποίθηση που έχεις συνειδητοποιήσει.
- Δες με ποιο τρόπο σε έχει εξυπηρετήσει μέχρι τώρα στο παρελθόν.
- Αναγνώρισε ότι μέχρι τώρα ήταν εκεί για κάποιο λόγο αλλά πλέον δεν σε εξυπηρετεί και ίσως χρειάζεται να αντικατασταθεί.
- Ρώτησε τον εαυτό σου: τι σου έχει κοστίσει αυτή η Περιοριστική Πεποίθηση μέχρι τώρα και με ποιο τρόπο σου έχει στερήσει πράγματα;
- Τι άλλο μπορεί να είναι αλήθεια;
- Μετάτρεψε τη νέα αλήθεια σε μια θετική δήλωση, κατέγραψε την και αντικατάστησε την παλιά Περιοριστική Πεποίθηση με τη νέα θετική δήλωση.
Το να αναγνωρίσουμε τις περιοριστικές μας πεποιθήσεις και να τις αλλάξουμε είναι κάτι που απαιτεί αρκετή δουλειά με τον εαυτό μας. Με βεβαιότητα όμως μπορώ να σου πω ότι θα φέρει τεράστια αλλαγή στη ζωή σου.
Πάρε το χρόνο σου και κάνε τη δουλειά για να αναγνωρίσεις ποιες είναι οι περιοριστικές πεποιθήσεις που σε κρατάνε πίσω! Θα δεις ότι θα ελευθερωθείς από τα βαρίδια που σε κρατούσαν πίσω τόσο καιρό.