To σύνδρομο του “απατεώνα”
Σήμερα θα σου μιλήσω για το “σύνδρομο του απατεώνα” που είναι πιθανόν να έχεις περάσει κάποια στιγμή στη ζωή σου ή να το βιώνεις ακόμη και σήμερα.
Τι είναι αυτό το σύνδρομο, και ποιοι το νιώθουν;
Είναι ένα συναίσθημα που νιώθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, οι περισσότεροι άνθρωποι υψηλών επιδόσεων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Είναι το συναίσθημα που βιώνει κανείς όταν νομίζει ότι κάποιος θα τον “ξεσκεπάσει” και θα “καταλάβει” ότι στη πραγματικότητα δεν αξίζει όσα έχει καταφέρει. Ότι αυτά που προσφέρει και όσα κατάφερε επαγγελματικά ή προσωπικά, δεν είναι αλήθεια και αποδίδονται στην καλή του τύχη ή σε άλλους εξωτερικούς παράγοντες.
Σκέψου τον εαυτό σου σε μια σημαντική συνάντηση ή λίγο πριν βγει μπροστά για να κάνει μία παρουσίαση ζωντανά ή ακόμα και online. Όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε σημαντικούς ανθρώπους και σημαντικές συναντήσεις. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι δεν “ανήκεις” στην πραγματικότητα εκεί; Ότι ίσως δεν έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να βρίσκεσαι εκεί ή να μιλήσεις για κάποιο θέμα; Ότι βρίσκεσαι εκεί μόνο από “τύχη” και από κάποιες στιγμιαίες αποφάσεις που έχεις πάρει κατά καιρούς.
Εάν η απάντηση στα πιο πάνω είναι “ΝΑΙ” θα σου πω ότι αυτό ακριβώς είναι το “σύνδρομο του απατεώνα” για το οποίο μίλησαν για πρώτη φορά οι ψυχολόγοι Suzana Imes και η Pauline Rose Clance το 1970.
Ανεξάρτητα με την επαγγελματική σου κατάρτιση, το αξίωμα ή την εξειδίκευση σου. Ανεξάρτητα από το εργασιακό σου υπόβαθρο, την κοινωνική σου θέση και τις δεξιότητες σου, είναι πολύ πιθανό να το βιώσεις.
Αρχικά πίστευαν ότι το συναίσθημα αυτό ένοιωθαν μόνο επιτυχημένες γυναίκες γιατί πίστευαν ότι δεν ήταν “αρκετές” για να ανταπεξέλθουν σ’ ένα σχετικά ανδροκρατούμενο χώρο και το απέδιδαν στη γοητεία τους και όχι στις δεξιότητες τους.
Στη συνέχεια όμως ο μύθος καταρρίφθηκε με όλο και περισσότερους ανθρώπους να βιώνουν το σύνδρομο αυτό ανεξάρτητα από το φύλο τους. Ακόμα και γνωστές φυσιογνωμίες όπως ο Tom Hanks και η Lady Gaga δήλωσαν δημοσίως ότι το έχουν βιώσει και οι ίδιοι. Ναι, ακόμη και αυτοί που είναι τόσο επιτυχημένοι!
Πως θα αναγνωρίσεις εάν βιώνεις το σύνδρομο του απατεώνα:
- Αμφιβάλεις για τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου
- Αποδίδεις την επιτυχία σου στην τύχη ή στη βοήθεια της ομάδας σου
- Φοβάσαι ότι δεν θα ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες των ανώτερων σου
- Σαμποτάρεις την επιτυχία σου (συνήθως αυτό το καταλαβαίνει κανείς εκ των υστέρων)
- Βάζεις μεγάλους στόχους και απογοητεύεσαι πολύ εύκολα όταν δεν τους πετυχαίνεις
- Βλέπεις την κριτική πάντα σαν αρνητική ακόμα και όταν ο απέναντι την ασκεί για να βελτιωθείς
Είδες τον εαυτό σου σε κάποια από τα πιο πάνω; Ορίστε τι μπορείς να κάνεις:
- Κάνε μία παύση όταν καταλάβεις ότι βιώνεις το “σύνδρομο του απατεώνα” και σκέψου σε τι σε εξυπηρετεί αυτή η σκέψη, και που θα μπορούσες να εστιάσεις εναλλακτικά;
- Μίλησε για τα συναισθήματα που νιώθεις σε κάποιον άνθρωπο που εμπιστεύεσαι και γνωρίζεις ότι θα σταθεί δίπλα σου με ενσυναίσθηση.
- Εστίασε σε εσένα και σκέψου ολόκληρη τη μέχρι τώρα πορεία σου. Κατέγραψε τις νίκες σου. Θα εκπλαγείς με το πόσα πολλά τελικά έχεις καταφέρει.
- Κάνε μικρά βήματα κάθε φορά. Όλα όσα έχεις καταφέρει είναι αποτέλεσμα πολλών μικρότερων σταθερών βημάτων.
- Ξεκίνα να επιβραβεύεις περισσότερο τον εαυτό σου ακόμα και για τις πιο μικρές επιτυχίες.
- Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους – Πάντα θα χάνεις!
Αυτό λοιπόν ήταν το σύνδρομο του απατεώνα και κάποια tips για να μπορέσεις να το δεις πιο καθαρά.
Μέσα από τη συνεργασία μου με τους coachee μου αρκετές φορές έχει εμφανιστεί αυτό το σύνδρομο, έτσι μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι αν το έχεις αναγνωρίσει μπορείς να πάρεις και την απόφαση να το αλλάξεις.
Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να πετύχεις τους στόχους σου όποιοι και αν είναι αυτοί, κλείσε εδώ μία δωρεάν διερευνητική διαδικτυακή συνάντηση όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωριστούμε και να πούμε περισσότερα.